Mai multa energie pentru viata de zi cu zi

Lumea moderna invata astazi sa se hraneasca. Tot mai des se intalneste ideea ca viata e un adevarat complex: respiratia, hrana, ritmul de viata, somnul si gandirea chiar, alcatuiesc laolalta acea tesatura magica. Ea poate sa insemne o viata frumoasa, relaxata, cu ganduri bune sau stresul diferitelor boli, agresiunea degradarii fizice. Suplimentele nutritive de astazi vin in ajutorul nostru. La fel ca si acele “panacee” universale dragi noua tuturor: plante si legume, ginseng, ginkgo biloba, ceaiuri exotice, ierburi suedeze, toate produsele stupului, traditionalul otet de mere.

Coenzima Q10 pentru energie zilnica

Nutrientul miraculos

Au trecut peste 50 de ani de cand cercetarea stiintifica s-a imbogatit cu descoperirea coenzimei CoQ. In lume, receptarea acestei descoperiri epocale a fost diferita. Cei care s-au bucurat cel mai mult de ea, si produc astazi pentru consum 252 de preparate care o contin sunt japonezii. Rolul ei in rezolvarea bolilor de inima, dar si in prevenirea parodontozei, in intarirea sistemului imunitar, este deja recunoscut.

Important e sa previi!

Intelepciunea populara asaza usturoiul in randul remediilor naturale importante. Binecunoscutul Usturoi este un preventiv esential pentru o sumedenie de boli. Despre Usturoi, Allium sattivum – una din cele mai stravechi plante de cultura, consumata si cu 6000 de ani i.e.n., am vorbit de multe ori.

Oricum, numai enumerarea efectelor benefice pe care le are asupra inimii, tensiunii arteriale, circulatiei, varicelor, hemoroizilor, scaderii nivelului de colesterol din sange, prevenirii chiar a cancerului cailor digestive, la acestea adaugandu-se atenuarea colicilor produse de dispepsiile de fermentatie, stimularea secretiilor biliare, combaterea limbricilor, oxiurilor, teniei, actiunea dezinfectanta, tratarea bronsitelor cronice, gripelor si rinitelor, sporirea diurezei si eliminarea acidului uric si a uratilor, tratarea gutei, a reumatismelor, artritelor, toate sunt de natura sa ne demonstreze cat de important este usturoiul pentru viata noastra.

Cheia energiei noastre

Nu o data am auzit persoane mai varstnice care se plangeau de lipsa de energie. Se pare ca a fost gasita cheia acestei scaderi de energie, care se petrece, in general, odata cu inaintarea in varsta. Secretul este aceeasi coenzima Q10, capabila sa transforme grasimile, glucidele, proteinele, in energia atat de necesara bunei functionari a intregului organism. Coenzima e preluata din hrana, dar ficatul este capabil si el sa produca minime cantitati din aceasta substanta esentiala vietii. De ce esentiala? Pentru ca ea actioneaza la nivelul celulei, mai exact la nivel mitocondrial, transformand glucide, proteine si aminoacizi in energie. Aceasta e un fel de rezerva, cam cum tinem noi alimentele pentru iarna, in camara!

In momentul in care celula are nevoie de energie, se descompune, eliberand… energie. Medicul Emile G. Bliznakov si reporterul Gerald Hunt au publicat o carte, pe intelesul tuturor, despre miraculoasa coenzima si enormele beneficii pe care le aduce in protejarea sanatatii inimii, reducerea tensiunii, post-operatoriu, in lupta impotriva cancerului, vindecarea bolilor gingiei, in obezitate, in infertilitate, prevenirea arterosclerozei, prelungirea duratei vietii si chiar in lupta cu SIDA. Coenzima se gaseste in sardine, macrou, nuci si mai ales in uleiul de soia, care functioneaza ca un “transportor” al Q10. Pe piata veti intalni multe suplimente nutritive care contin Q10, dar important este sa-l luati pe cel care va ofera 30 mg ca doza zilnica.

Pentru un stil de viata sanatos

Deunazi, cineva isi exprima neincrederea in toate aceste “leacuri” asa-zis miraculoase, care sunt bune in afectiuni extrem de diferite. De pilda, in ierburile suedeze, cele care vreme de sute de ani au vindecat, au ameliorat cele mai diverse afectiuni. De la atenuarea durerii localizate pe vertebra cervicala, a ametelii, a crampelor stomacale, a amigdalitei acute, a durerilor vezicii biliare sau durerii de urechi, ametelii, pana la rol benefic in pneumonii grave, febra, umflaturi si dureri de toate felurile, decongestionarea hemoroizilor, vindecarea bataturilor, tratamentul insomniei de natura nervoasa si vindecarea fistulelor. Experienta indelungata demonstreaza fara retineri eficienta acestui complex de plante. Aloe, smirna, sofran, siminichie, camfor, revent, curcuma, mana, theriak venetian, radacina de lemnul Domnului si cea de angelica, fac laolalta reteta aceasta straveche si atat de reusita.

Pentru toamna aramie

Este inca vara, dar ar fi bine sa ne pregatim pentru ceea ce ne va oferi propria noastra gospodarie la venirea toamnei.

  • Ceapa impletita in cununi reprezinta o rezerva esentiala pentru iarna. Nu doar ca aliment, ci si ca tratament. Cruda, sub forma de infuzie, macerat in ulei, cataplasme, ceapa este de mare ajutor.
  • Cimbrul (Thymus Serpyllum), in buchete mari, uscate si atat de parfumate, reprezinta tot o rezerva pretioasa pentru zilele reci, pentru bronsite, guturaiuri de toate felurile si chiar pentru nevralgii faciale. Infuzia, adaosul la apa de baie, tinctura, uleiul, siropul sunt, fiecare din ele, utile in alte afectiuni.
  • Soia reprezinta o posibila rezerva pentru camara noastra. Faina de Soia este excelenta pentru diabetici, dar si pentru reumatici, bolnavii de guta si convalescenti. Uleiul de soia este indicat ca hipocolesterolemiant. Preparatele din Soia sunt usor de digerat, au valoare nutritiva foarte ridicata.
  • Tarhonul (Artemisia Dracunculus), cel capabil de multe ori sa imbunatateasca preparatele suplinind fericit chiar si sarea, poate fi conservat in otet sau, pur si simplu, uscat in buchetele. Infuzia, dupa mese, stimuleaza digestia. Este deosebit de gustos si util in hidropozie.
  • Macesele, proaspete sau uscate, sub forma de siropuri sau chiar de gem, pot imbogati serios rezerva de iarna, o rezerva vitaminica, foarte simplu de facut. Si nu uitati ca macesele contin de 100 de ori mai multa Vitamina C decat ciresele sau visinele si de 200 de ori mai multa decat prunele, perele. Infuzia sau decoctul scurt, din 2 linguri de pulpa maruntita la 0,5 l apa, asociata cu catina, bauta in cursul unei zile, reprezinta o posibilitate de vitaminizare ieftina, simpla si eficienta.